Monday, June 5, 2017

عادت چیست؟

عادتها در ما چگونه شکل می گیرند؟

اصولا شکل گیری عادتها در انسانها به این صورت است که ما انسانها یک سری از کارها را که در موقعیت های گوناگون باید انجام دهیم اگر به صورت مداوم و پایدار باشد و در زمانهای مختلف نیز تکرار شود معمولا در ما به صورت عادت در می آید در حقیقت وقتی که ما انسانها کاری را به صورت تکراری انجام میدهیم مغز ما به خاطر اینکه انرژی کمتری مصرف کند آن کار را به صورت یک عادت و یک کار روتین در خود تعریف میکند و ما دیگر به خاطر انجام آن دیگر نیاز نیست که فکر کنیم،تجزیه و یا تحلیل کنیم .
حال این عادتها میتواند عادت مثبت باشد ویا یک عادت منفی.

آیا داشتن عادت چیز خوبی است؟

در حقیقت این که داشتن عادت چیز خوبی است یا نه بستگی به نوع عادتی دارد که ما داریم.در حقیقت انسانها با نداشتن عادتها در زندگی خود  اصلا نمیتوانند زندگی کنند چون اگر اینگونه بود ما دائم باید برای انجام کارهای عادی روزانه خود هم شروع به تجزیه و تحلیل میکردیم و اصلا نمیتوانستیم که رشد و ارتقاع پیدا کنیم.پس بنابراین داشتن عادت در ما انسانها یک چیز واجب و لازم برای ادامه حیاط است.

عادت خوب چیست؟

یک سری از عادتها عادتهای خوب هستند که ما باید آنها را در خود داشته باشیم و تقویت بکنیم مثل عادت به سلام کردن ،عادت به احترام گذاشتن،عادت به سحر خیزی،عادت به ورزش،عادت انجام به فعالیت اقتصادی و کار کردن یا عادت به کتاب خواندن و عادتهای خوب فراوان دیگر که لازمه زندگی میباشد و در رشد و ارتقاع ما موثر واقع میشود.

عادت بد چیست؟

در حقیقت مغز ما انسانها تفاوت اصلی بین عادتهای بد و عادتهای خوب را نمیشناسد و فقط با یک مکانیزم کار میکند .یعنی تکرار و مداومت در یک کار  را به صورت ناخودآگاه به یک عادت تبدیل میکند و در ادامه راه نیز آن رفتارها به صورت ناخودآگاه در ما پیاده سازی میشود.حال بعضی از این عادتها و رفتارها میتواند عادتهای بد و ناهنجاری باشد مثل کشیدن سیگار ،عادت بد وسواس،عادت به پرخاشگری عادت به پر خوری ویا عادت به زیاد خوابیدن و امثال اینها.البته در مورد عادت به سیگار ویا مواد مخدر دیگر عوامل دیگری نیز وجود دارد که فرد به انجام آن اشتیاق پیدا میکند که من در یک مقاله دیگر در این باره برای شما مفصل توضیح میدهم.

چگونه عادتهایمان را ترک کنیم؟

در واقع به شما گفتیم که عادتها  به خاطر تکرار کردن و پایداری در انجام یک کاری در ما انسانها ایجاد میشود . در واقع ما با انجام این کارها در مغز خود ایجاد یک سری مسیرهایی میکنیم که دستورات لازم برای انجام آن کار ها در مراحل بعداز طریق همین مسیرهای ایجاد شده صورت میگیرد.حال اگر ما بخواهیم که یک یا چند عادت را ترک کنیم باید از همین طریق منتهی به صورت آگاهانه اقدام کنیم یعنی ما باید به صورت آگاهانه آن  کار را انجام ندهیم تا  انجام ندادن آن کار برای ما بعد از مدتی به صورت عادت در بیاید .یکی از راه حلهای خوب این است که ما در همین موقع مغزمان را برای ایجاد یک عادت جدید خوب  به صورت هوشمندانه مشغول کنیم و در حقیقت جایگزین کردن عادت خوب با عادت بد را در دستور کار خود داشته باشیم.البته یاد آور میشوم که این کار بدون داشتن اطلاعات کافی کمی کار سختی است و شاید شما در بعضی از عادتها با شکست مواجه شوید و در بعضی هم که موفق میشوید نیز دارای روحیه خوبی نباشید.من توصیه میکنم که برای ترک عادتهای بد حتما از مشاور مخصوص آن رشته کمک بگیرید و برای خود در حقیقت تکیه گاهی را ایجاد کنید تا در مسیر ترک عادت به شما کمک کند وشما بتوانید با موفقیت این عمل ترک عادت بد را انجام دهید .
در مورد ترک عادت سیگار که حتما به شما توصیه میکنم با متخصص آن در تماس باشید چون سیگار علاوه بر این که یک عادت بد ضد اجتماعی میباشد در حقیقت یک نوع اعتیاد نیز به شمار می آید.
در واقع راهنمایی گرفتن از یک مشاور در مسیر ترک عادت روحیه شما را در وضعیت خوبی قرار میدهد و اصلا یکی از ابزارهای ترک عادت داشتن روحیه بالا در دوره ترک عادت میباشد.

دوره ترک

در واقع من اعتقاد دارم که برای ترک عادت ویا جایگزین کردن یک عادت جدید در ما انسانها نیاز به یک بازه زمانی میباشد که در موارد گوناگون فرق میکند.مثلا شما اگر یک هفته نمازهایتان را مرتب بخوانید در حقیقت به این رفتار خوب معمولا عادت میکنید ولی در مورد ورزش کردن شما نیاز به زمان بیشتری برای عادت کردن دارید.

دو روش برای اقدام به ترک عادتها:

۱٫مدل آرام آرام:در بعضی از رفتارها و عادتهای ایجاد شده در ما ما باید به روش آرام آرام عمل بکنیم یعنی ما باید در یک بازه زمانی تعریف شده و برنامه ریزی شده اقدام به کم کردن و کاهش انجام آن عادت بپردازیم و در انتها آن عادت را به راحتی ترک کنیم.یاد آور میشوم در مورد سیگار که رشته تخصصی من میباشد هرگز از این روش که خیلی هم متداول میباشد را استفاده نکنید .دلایل علمی و منطقی آن را در مقاله بعدی و در کتابم به صورت مفصل توضیح میدهم.

۲٫مدل یکدفعه ای:در حقیقت مثال معروف این مدل این است که خود را یکدفعه به آب بیاندازید و خواهید دید که در یک چشم بر هم زدن تمام احسات بدی که نسبت به ترک عادت مورد نظر دارید رفع خواهد شد.در مورد ترک سیگار با برنامه ریزی قبلی و با  یک روشن بینی واقعی ویک تصمیم قطعی اینگونه باید عمل کرد. البته من یاد آور میشوم که این مدل ترک عادت برای همه موارد نیست و متخصص هر کاری به شما میگوید که چگونه عمل بکنید.

داشتن همراه ترک عادت

در حقیقت به نظر من این یک قانون است و در مورد ترک همه عادتها صدق میکند. در واقع ثابت شده است که امروزه انسانها بدون داشتن همراه که دانش کافی در آن زمیته راداشته باشد ویا یک مشاور که به مسیر موجود برای ترک عادت واقف است کاری غیر ممکن است و اگر کسی هم موفق به این کار بشود یک کار غیر اصولی انجام داده است و مطمئنن از روحیه خوبی برخوردار نخواهد بود .شما برای رسیدن به موفقیت در هر حیطه ای امروز نیاز به یک هراه یا مشاور یا معلم ویا هر چیزی که شما اسمش را میگذارید نیاز دارید که حتما خودش آن مسیر راه با موفقیت طی کرده  باشد.

عادتهای بد ضد اجتماعی

بعضی از عادتهای بد حالت فردی دارند و فقط ضرر آن به خود فرد میرسد مثل عادت خواب زیاد .
ولی بعضی از این عادتهای بد،عادتهای بد ضد اجتماعی یا در حقیقت یک معضل اجتماعی هستند که ضرر آن علاوه بر خود فرد به دیگر افراد جامعه نیز میرسدمثل عادت سیگار کشیدن ویا عادت به زدن بوق بی مورد در اتومبیل ویا عادت بد مصرف آب زیاد در حمام مخصوصا افراد وسواسی.این ها مواردی از عادتهای بد ضد اجتماعی است که هم به فرد و هم به جامعه ضرر میرساند و واقعا باید در هر حیطه ای فکری عاجل برای آن شود .

دوستدار شما، داریوش قاضی مرادی

No comments:

Post a Comment